DumDum Boys på festivaltur

Til sommeren legger et av Norges største rockeband, DumDum Boys, igjen ut på veien og tar turen innom Rootsfestivalen. DumDum Boys slapp i desember albumet Løsøre med et knippe låter som av ulike grunner ikke har kommet på album tidligere.

Som en av de fire store i norsk rock, er det sannsynligvis ikke mange som ikke har et forhold til Dumdum Boys. Bandet er dypt forankret i den norske folkesjela. Verken prisdryss, salgssuksesser eller lovord fra etablissementet for øvrig har rokket ved Dumdum Boys’ fandenivoldskhet, spilleglede og trøkk når de står på scenen. Prepple, Kjartan og kompani viser år etter år at unge rockevalper som regel ikke når den gamle Dumdum-bikkja til anklene en gang!

Det har gått sju år siden DumDum Boys gjestet Rootsfestivalen for første gang. Først nå har det lyktes å få dem tilbake. DumDum Boys er et av Norges mest feterte rockeband etter å ha gitt ut flere bejublede album og mottatt en rekke priser: flere Spellemannspriser, Årets Spellemann, Hedersprisen, Gammleng-prisen, Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris og Alf Prøysens ærespris for å nevne noen.

De fleste av medlemmene i DumDum Boys har en 40 år lang rockehistorie å se tilbake på. De startet opp i 1979 som punkbandet Wannskrækk. Etter at vokalisten hadde fått sparken, kom Per Øyvind Houmb – bedre kjent som Prepple Houmb – med i bandet i 1985, som for øvrig bestod av Kjartan Kristiansen (gitar), Sola Johnsen (trommer) og Persi Iveland (bass). Wannskrekk var et populært band i nærmiljøet, men slo ikke an nasjonalt. Dermed måtte medlemmene tenke nytt.

I 1985 bestemte bandet seg for å skifte navn, og som et kompromiss ble DumDum Boys valgt, etter en låt fra Iggy Pop’s Idiot. Trønderdialekten ble skiftet ut med bokmål. Men ingen plateselskap var interessert, så DumDum Boys ga ut sin debut-single Sorgenfri på eget selskap. Også EP-en Bapshuari ble utgitt på eget selskap i 1987. Men så våknet plateselskapene. Og alle våknet samtidig. Bandet bestemte seg for å satse på CBS.

I 1988 ga DumDum Boys ut debutLP-en Blodig Alvor (nananana). Platen ble godt mottatt, og solgte bedre enn forventet av et band som ble oppfattet som et undergrunnsband. Singlen En vill en, Lunch i det grønne, Idyll og tittelkuttet står igjen som klassikere. Platen ble belønnet med Spellemannpris. Da de året etter ga ut sin andre plate, Splitter pine, og la ut på en nesten årelang turné, fikk DumDum Boys endelig sitt store gjennombrudd. Bandet spilte dette året også på Kalvøyafestivalen, på Roskilde – og i Moskva. Plata solgte og solgte, og selve låten Splitter pine ble den helt store allsangen i Norge våren 1989. I 1993 sluttet bassist Persi Iveland og ble erstattet av Aslak Dørum, den første ikke-trønderen i bandet.

Etter 14 album med en rekke slagere, DVDer, filmmusikk – bl.a. Englefjes fra ”Døden på Oslo S” – konserter og mange turnéer, blir DumDum Boys av mange betraktet som Norges fremste rockeband. Bandet har hatt flere pauser i løpet av karrieren, og enkelte år har de spilt kun utvalgte konserter. Til sommeren er det Rootsfestivalen som har vært så heldig å få satt bandet på plakaten. Så skal du oppleve DumDum Boys live lokalt i Brønnøysund, er det bare å skynde seg og kjøpe billett.