Der er snart 20 år siden Ragnvald Paulsen med venner kom opp med idéen om å lage en musikkfestival i Brønnøysund. Festivalen fikk navnet Rootsfestivalen. Den første ble arrangert på Tørrfiskbrygga i Brønnøysund i 2001 med artister som Terje Tysland, Hellbillies og Zoo på scenen. Kapasiteten på brygga var under 500 publikummere og artistbudsjettet var på mindre enn hundre tusen.

Etter tre år gav Ragnvald seg og foreningen Kulturcompagniet ble stiftet våren 2004 med lokale musikere og musikkentusiaster som drivkrefter. De syntes det var for ille at festivalen skulle avgå en stille død. Bookingen kom i gang først i april med artister som Odd Nordstoga, Vestlandsfanden og Amund Maarud. Festivalen ble en suksess, men de første årene var det økonomiske resultatet avhengig av om det ble festival året etter.

Festivalen gikk imidlertid bra, og vokste etterhvert i omfang. Publikumsgrensen ble økt til 800, Allikevel var det mange som ikke fikk tak i billetter til konsertene. I 2013 bestemte styret seg for å flytte utendørs til Brønnøysund sentrum. Med en grense på 2500 publikummere ble det plass til alle.

Rootsfestivalen  har opparbeidet seg en posisjon som det største kulturarrangementet på Helgeland målt i omsetning og besøkende. Artistbudsjettet nærmer seg fire millioner kroner og den totale omsetningen har passert ti millioner. Festivalen har en sunn økonomi og har på det nærmeste vært utsolgt hvert eneste år.

Siden oppstarten har Rootsfestivalen presentert alle de største norske artistene og internasjonale band som Uriah Heep, Manfred Manns Earth Band, The Waterboys, The Boomtown Rats, Little Feet, Mother`s Finest, The Hooters, Jethro Tull, Focus og flere. Flere svenske artister som Lars Winnerbäck, Ulf Lundell og Timbuktu har også spilt i Brønnøysund.

Noe unikt med Rootsfestivalen og en stor suksessfaktor er en egen gratis teltscene på dagtid, hvor nye nasjonale og lokale talenter får vist seg frem. Ikke minst har mange lokale band og artister fra eller med tilknytning til Brønnøysund opp gjennom årene gitt jernet i teltet til stor begeistring fra publikum.

Helt siden starten har hundrevis av entusiastiske frivillige vært drivkraften i festivalen. Uten deres bidrag har det ikke vært mulig å drive Rootsfestivalen. Lokalt engasjement fra kommune, bank, næringsliv og ikke minst et entusiastisk publikum har bidratt til å skape sommerens vakreste eventyr i vår lille kystby. Hvert år fylles byen med entusiastiske publikummere fra hele landet og også det store utland. Det blir lagt igjen titalls millioner kroner hos det lokale næringslivet, båthavna er full av tilreisende båter og alle hotellrom og private utleieleiligheter er fulle i fire hektiske sommerdager.

Den 20. Rootsfestivalen arrangeres 15.-18. juli 2020 med store og små, kjente og ukjente artister i teltet og på utendørsscenen. I samarbeid med lokale serveringsbedrifter serveres det kvalitetsmat og drikke på festivalen. En herlig møteplass for lokale, tilreisende og andre som liker levende musikk, folkeliv og magiske møter mellom band og publikum i den nordnorske sommernatta.