Tungtvann på veien igjen

20 år etter at Tungvann sist spilte på Rootsfestivalen, er de tilbake til 20 års jubileumet vårt.
Etter å ha spilt sin siste konsert i 2010, har den kjente nordnorske hiphop-gruppa Tungtvann begynt å røre på seg igjen.

Tungtvann, med røtter fra Nordland og Troms, bestod i utgangspunktet av vokalisten Jørgen ”Jørg-1” Nordeng fra Ørnes og DJ Lars ”Poppa Lars” Sandness fra Harstad, Et tredje medlem, Håvard ”Jan Steigen” Jenssen fra Steigen, ble inkludert på konserter og festivaler. Tungtvann var den første norske gruppa som som rappet på dialekt.

Nordeng og Sandness møtte hverandre for første gang på Andøya i 1992 under et Rock Mot Rus-arrangement. Det musikalsk samarbeidet mellom dem startet allikevel ikke før de begge bodde i Oslo på slutten av 90-tallet De kalte seg Momentum, og i starten rappet de på engelsk.  Musikalske inspirasjonskilder for gruppa finnes i øst- og vestkyst hiphop fra USA, og i raggae/dancehall-tradisjonen fra Jamaica. Nordeng hadde tidligere også prøvd seg på å rappe på nord-norsk. I 1999 gikk de over til dialekt og debuterte som Tungtvann. Bandet slo igjennom med EPen Reinspikka Hiphop som solgte ut tre opplag på vinyl før debutskiva Nord og Ned markerte det endelige gjennombruddet. For albumet vant de Alarmprisen i 2001 i klassen hiphop, og låten Ubudne gjæsta ble kåret til årets låt under samme utdeling.

Tungtvann gav ut fire album og noen EPer. Det andre albumet fra 2002 hette Mørketid, som er gruppas mest solgte skive. Det tredje albumet III: Folket bak nordavind kom i 2004 og Tungtvann markerte sitt femårsjubileum i 2005 med lanseringen av en egen DVD. Det siste studioalbumet, Siste skanse ga de ut i 2006.

I starten av 2007 kunngjorde Tungtvann at de ville oppløses etter en avskjedsturné med samleplaten 96 %. Tungtvann spilte sin siste offisielle konsert lørdag 15. mai 2010 for Bodørussen.

I det siste har de igjen gjort flere turneer, senest i 2022, men har så langt ikke gitt ut nye plater. Nå kommer de altså til Rootsfestivalen for å glede hiphop-fansen.